Juncies komen in alle soorten en maten. Maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben ieder een eigen specialisme. We stellen ze graag aan je voor!
Zeker niet! Sterker nog, ik startte mijn loopbaan aan het CIOS. Tot het bot gemotiveerd om mensen te helpen hun doelen te behalen. Maar mijn creatieve hobby’s lieten me niet los. Geloof me – ik heb menig potlood versleten. Na een klein duwtje van mijn ouders besloot ik na een jaar om de switch te maken. De creatieve vakschool ‘Cibap’ bleek een gouden match. De reclamewereld greep me kort daarna en liet me nooit meer los.
Ik herinner me nog goed een bureau dat alles met de hand maakte en elk getekend lijntje een doordachte betekenis gaf. Dat vond ik briljant en inspirerend. Nu haal ik nieuwe ideeën uit Pinterest, UnderConsideration, Awwwards en Instagram. En als ik écht van binnen wil worden geraakt, luister ik naar een inspirerend ondernemersverhaal.
In mijn ogen is een digital designer verantwoordelijk voor het neerzetten van een sterk, digitaal merk voor bedrijven door een scala aan digitale middelen, zoals een website. En die is kneiter belangrijk. Want het is vaak de eerste indruk die iemand krijgt van een merk. Mijn taak is om de website zo te ontwerpen dat-ie de juiste impressie maakt. Dat begint bij het uitpluizen van het merk én de gebruikers. Heb ik dat helder voor de bril? Dan pas begin ik met het designen van een website – een die naadloos aansluit bij de behoeften van de gebruikers, met de technische specs zal ik je niet vervelen. Stiekem wil je in dit proces natuurlijk altijd ontwerpen wat je zelf vet vindt, maar dat kan niet. Daarom werk ik samen met de marketeers. Zij hebben de gebruikerswensen perfect onderzocht. Zo is het webdesign uiteindelijk gebaseerd op feiten. Uiteraard met ‘n vleugje Bram, haha.
In al mijn webdesigns heb ik één focus: het realiseren van de bedrijfsdoelen en -dromen. Noem het cliché – het is echt zo. Zoals ik al eerder vertelde, studeerde ik aan het CIOS om mensen te helpen hun doelen te bereiken. Dat doe ik nu ook als trainer bij een BMX club, waar ik met een beetje aanmoediging die kids soms net dat duwtje geef om de sprong te wagen. Het gejuich, de trots en de bijbehorende fotomomenten, dat is waar ik het voor doe. En hetzelfde geldt voor mijn werk als digital designer. Ik geloof er sterk in dat mijn web-ontwerpen ondernemers helpen een stapje dichter bij hun doelen te komen. Natuurlijk gaat dit pad niet altijd over rozen. Maar dat pure euforische moment dat een project de finishlijn haalt, maakt het elke keer weer de moeite waard.
Ja, klopt. Het is misschien een beetje vloeken in de kerk, maar daar geloof ik ook absoluut niet in. Juist dat empathische gevoel maakt mij als digital designer uniek, al zeg ik het zelf. Ik vind het écht belangrijk om me in te leven in de problemen en situaties van de gebruiker en deze te vertalen naar krachtige ontwerpen. Daarin ligt mijn kracht, samen met het verhaal van het merk. Een mooi voorbeeld is ons webtraject voor IWCN, waarin het onderzoek perfect tot zijn recht kwam en ook het uiteindelijke webdesign er mag zijn. Kippenvel, alles klopt. Dus, zoek je een designer die simpelweg een briefing uitvoert zonder diepere betrokkenheid? Dan ben ik niet jouw man.
Mobiel. Echt waar. Ik verbaas me erover dat sommige web-makers geen rekening houden met gebruiksvriendelijkheid op het kleine scherm. Het moet allemaal handiger kunnen. Als ik op een perron sta met tassen in mijn handen en ik moet een website of app bedienen, moet dat toch met één hand kunnen? Zijn we toch weer terug bij dat stukje inlevingsvermogen, hè.
Niemand kan elke dag vlammen. Maar ik vind oprecht ontspanning in mijn werk. Als ik een idee heb waar ik heilig in geloof, kan ik onvermoeid dag en nacht doorwerken. Uiteraard zit ik niet alleen maar naar een scherm te turen. Ik ben een fanatiek VrijMiBo’er, houd van ‘n bourgondisch uitstapje en sla regelmatig een balletje op de padelbaan.
Verbaas je niet als je me ooit, nippend aan een theetje, voor een eigen zaak ziet staan. Da’s stiekem toch wel de droom. Een online onderneming die zó succesvol is dat er een fysieke winkel of conceptstore uitrolt. Ik spaar mijn ervaringen en inzichten in een gouden spaarvarkentje, en ooit komen ze samen in één dikke onderneming.