fbpx

Hoe uitleganimaties levens kunnen redden

Wat je moet doen bij een terroristische aanslag waarbij heel veel slachtoffers vallen? Wij hebben niet direct een antwoord klaar, en jij waarschijnlijk ook niet. Maar dat het in Nederland niet aan de orde van de dag is, betekent niet dat je onvoorbereid moet zijn. Om te weten hoe je moet reageren en de situatie onder controle kunt krijgen of houden, is een duidelijk stappenplan een goed begin. Maar hoe leg je zo’n complex plan daarna helder uit?

Een uitleganimatie als antwoord

Een complex plan zo uitleggen dat iedereen het begrijpt? Dat doe je natuurlijk met een uitleganimatie, ook wel explanimation genoemd. Door middel van storytelling, een duidelijke verhaallijn, diverse verduidelijkende scenes, eigen personages en een sterk plot wordt het meest complexe plan ineens simpel, overzichtelijk en duidelijk.

Goede uitvoering cruciaal

Dat ontdekte Netwerk Acute Zorg Noordwest ook. Het Bovenregionaal Gewondenspreidingsplan (BGSP), dat het netwerk in samenwerking met SpoedZorgNet ontwikkelde om de onalledaagse vraag ‘Wat te doen bij een terroristische aanslag?’ voor de provincies Noord-Holland en Flevoland te beantwoorden, steekt complex in elkaar. En het ontwikkelen van zo’n spreidingsplan is één ding, een puzzel an sich, maar het op een goede manier uitvoeren toch echt een (cruciaal) tweede.

play

Stapsgewijs wijzer

Activatie van het plan vindt stapsgewijs plaats en bevat meerdere complexe communicatiestructuren. Lastig om in één keer te begrijpen als het je verteld wordt, maar met ondersteunend beeld kom je een heel eind. Het BGSP leent zich daarom perfect voor een uitleganimatie en dus ging onze Dano aan de slag.

Hij maakte het plan van aanpak met de uitleganimatie visueel duidelijk voor alle betrokkenen. Missie geslaagd, want de animatie is daarna ingezet als onderdeel van een e-learning, die meldkamerspecialisten, ambulancediensten en ziekenhuizen stapsgewijs leert wat het spreidingsplan inhoudt en wat de rolverdeling binnen en tussen de meldkamers ambulancezorg is. Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk!

Tijden veranderen

De tijd waarin we nu leven en alle perikelen die corona met zich meebrengt, stelt ons iedere dag weer voor nieuwe en uitdagende situaties. Bedrijven moeten schakelen, werkwijzen veranderen. Probeer jij een nieuw plan je organisatie in te slingeren, maar is het eigenlijk te complex voor op papier? Misschien biedt een uitleganimatie uitkomst.

Hoe kunnen we jou helpen?

Ben je benieuwd of een uitleganimatie ook iets is voor een complexe situatie binnen jouw organisatie? We denken graag met je mee!