fbpx

Robin: Remote trendsetter

We horen het je denken: wie zijn de Juncies die Junction tot Junction maken? Sommigen nieuw, anderen langzamerhand onderdeel van het meubilair. Sommigen vers van school, anderen met bakken ervaring. Juncies komen in alle soorten en maten. Maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben ieder een eigen specialisme. We stellen ze graag aan je voor!

Remote werken. Tegenwoordig is het niet meer dan normaal. Waar Randstedelingen tegenwoordig in hoog tempo het westen voor het noorden verruilen, was onze frontender Robin (30) ze allang voor. Een echte trendsetter. Vanuit sien stadsje, Liwadden, verhuisde hij twee jaar geleden naar een boerderij dertig minuten verderop. In Tjalleberd. Daar woont hij samen met vriendin Paula en Berner sennenhond Baloe. Van de verhuizing heeft hij nog geen moment spijt gehad. Want remote of niet, Robin gaat grote projecten niet uit de weg. Of het nu de verbouwing van de boerderij is of de website van huizenbouwer Fijn Wonen: hij doet het gewoon. 

Stip aan de horizon

“Ik speelde altijd al met het idee om buitenaf te gaan wonen. Hier heb ik de ruimte en kan ik lekker m’n eigen ding doen, een beetje fikkie stoken en barbecueën.” Het waren zijn Zuid-Hollandse schoonouders die Paula en hem over de streep trokken. Zij opperden een stuk grond te kopen en met twee huizen te bebouwen. “Maar toen kwam deze boerderij op ons pad. Het was liefde op het eerste gezicht.” De komende tijd is hij nog wel even zoet met de verbouwing. Zo woont het stel nu beneden doordat de bovenverdieping wordt verbouwd en daarna moet een van de stallen, waar Robins schoonouders komen te wonen, nog verbouwd worden. En Baloe? “Die heeft hier de tijd van z’n leven met alle ruimte van de wereld.” Eén ding is zeker: er is veel om naar uit te kijken. 

All is well… fine

Tijd om dus ook eens terug te kijken. Robin begon zijn carrière als developer bij Friks, waar hij als stagiair binnenrolde. Welke studie hij volgde? CMD, een studieachtergrond met epidemische proporties binnen Junction. Na z’n stage besloot Robin alles op alles te zetten om zijn opleiding succesvol af te ronden. Dat lukte, waarna hij vrijwel meteen aan het werk kon bij Friks. “En zo begon m’n eerste grotemensenbaan.” In 2019 werd Friks, samen met in2media en Junction het nieuwe Junction en was Robin ineens deel van een veel groter bureau. 

Dat merkte hij niet alleen qua collega’s, maar ook in de omvang van opdrachten. Zo stond het afgelopen half jaar alles in het teken van Fijn Wonen. Daar draait hij samen met mede-Juncie Ruerd mee in een groot scrumteam met developers van andere bedrijven. “Winvision doet de backend en wij de frontend.” Zo houden Ruerd en hij zich bezig met menu’s, buttons, effecten en responsiviteit en zij met het CMS, koppelingen en data. Welke programma’s daarbij z’n vaste sidekicks zijn? “Visual Studio Code en Figma.” En dat niet alleen, want gestructureerd werken en gevoel voor ontwerp zijn voor Robin minstens zo belangrijk: “Je maakt het immers voor anderen.”

Met het project komen Robins vaardigheden als frontender goed tot z’n recht. Toch was het eerst wel even wennen. “Het was nogal een switch. Je gaat van werken aan kleine opdrachten, met collega’s en een diverse agenda naar één grote opdracht met hoofdzakelijk onbekenden.” Maar ondertussen is hij overtuigd: “Ik had het niet willen missen. Je leert ontzettend veel: qua technische kennis, professionaliteit en hoe je zo’n groot project aanvliegt.” Daarnaast waren het niet alleen de processen, maar ook de mensen die met hun ervaring Robin het een en ander bijbrachten. “Ik leerde m’n mannetje te staan en m’n eigen visie te verkondigen en ook aan te geven wanneer dingen me dwars zitten.” Hij werd assertiever, en leerde ook zelfstandig zichzelf te verbeteren. “Wanneer ik ergens niet uitkwam, had ik niet altijd een directe collega die ik om hulp kon vragen. Vaak lukte het me dan na even stoeien toch wel. En dat doet je dan oprecht goed.”

Nu het project bijna op z’n einde loopt, is Robins aanvankelijke geaarzel helemaal omgeslagen. Het is het project geworden waar hij het meest trots op is. “En misschien ga ik het zelfs een beetje missen.” Wat er na Fijn voor hem op de planning staat? “Eerst weer kleinere projecten, maar als er weer iets groot op m’n pad komt, ga ik het zeker niet uit de weg. Dan zeg ik: let’s go! Het liefst ook met nog meer collega’s. Dat kunnen we wel.”

To be continued

Of het nu de renovatie van een boerderij met z’n schoonfamilie of werken aan een website met een team onbekenden is, Robin weet van aanpakken. En hij is ook nog lang niet klaar, in de digitale wereld en daarbuiten. “Ik wil me meer verdiepen in headless CMS en met Vue.js leren programmeren. Maar dat leer je toch pas wanneer je het voor een project moet toepassen.” Oftewel: al doende leert men. 

En daar weet Robin alles van. De afgelopen twee jaar ontdekte hij meerdere nieuwe hobby’s, waaronder motorrijden. Alle boeken die ook maar iets met motorreizen te maken hebben, verslindt-ie. Onder andere die van Paul van Hooff. “Hij rijdt van Amsterdam naar Tokyo en beleeft onderweg de raarste avonturen, fantastisch om te lezen.” Maar of hij zelf zo’n reis zou ondernemen? “Nee, daar heb ik de balls niet voor.” En dat is niet erg, want als het de motor niet is, is hij wel te vinden op z’n andere stalen ros: z’n zitmaaiertje. “Tuinieren blijkt een onontdekt talent van me te zijn. En dat moet ook wel hier, als we het niet bijhouden wordt het een jungle.” Klinkt leuk, maar al het tuinieren weerhoudt Robin ondertussen wel van z’n echte hobby: “Helaas heb ik daardoor wel minder tijd om mijn titel, ‘FIFA-koning 2019’, te verdedigen.” Ach ja, man of the match is-ie voor ons altijd!