fbpx

Ruurd: Sfeerspecialist

We horen het je denken: wie zijn de Juncies die Junction tot Junction maken? Sommigen nieuw, anderen langzamerhand onderdeel van het meubilair. Sommigen vers van school, anderen met bakken ervaring. Juncies komen in alle soorten en maten. Maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben ieder een eigen specialisme. We stellen ze graag aan je voor!

Ruurd (38) is Creative Cloud-kampioen, Master of Tools en bovenal sfeerspecialist. Ja, je leest het goed: er is weinig wat niet tot Ruurds repertoire behoort. Noem een Adobe-programma en hij excelleert erin, noem vijf willekeurige meubelstukken en hij kan ze maken. Zit je er even niet lekker in? Loop naar z’n bureau of knoop een Zoom-gesprek aan: Ruurds immer aanhoudende positiviteit heeft je zo weer op de been. 

Liefde op het eerste… tweede gezicht

Inmiddels is Ruurd alweer vijf jaar onderdeel van Junction. Daarvoor werkte hij bij een videoproductiebedrijf, waar hij zo’n vijftien jaar geleden stage liep en daarna bleef plakken. Opdrachten in de vorm van programma-intro’s, commercials en vormgeving voor partijen uit de provincie passeerden regelmatig de revue, zo ook op aanvraag van VosLibert. In 2006 ging hij daar daarom eens op klantgesprek. Na één stap in het bureaugebouw waande hij zich in een andere wereld. “Ik was zwaar onder de indruk. De creativiteit barstte uit de muren,” weet Ruurd zich te herinneren. “Zoiets had ik nog niet eerder meegemaakt.” 

Even passeerde de droom ooit voor een vergelijkbaar bureau te werken. Maar die droom bleek zo snel als-ie kwam ook weer vervlogen, want het zou na die afspraak nog lang duren voordat Ruurds pad dat van VosLibert weer kruiste. Het was jaren later toen Ruurd om zich heen begon te kijken en op een vacature bij oude bekende VosLibert stuitte. “Ze zochten een technische DTP’er. Ik was meer een motion designer, maar dacht: dit kan ik me ook wel eigen maken.” Het bleek Ruurds ticket naar de bureauwereld. 

Een Zwitsers zakmes

Inmiddels bekleedt Ruurd sinds een jaar de rol van squadleader Packaging. Maar vergis je niet: Ruurd is nog steeds van alle creatieve markten thuis. “Op dit moment focus ik me misschien op packaging, maar het liefst ben ik zoals een Zwitsers zakmes. Variatie vind ik het mooiste dat er is.” En dat blijkt, want Creative Cloud herbergt nog weinig programma’s die Ruurd zich nog niet eigen heeft gemaakt. Een aantal van die programma’s vormen de basis van zijn dagelijkse packagingpraktijk. “InDesign voor alles wat met drukwerk te maken heeft, Photoshop voor het retoucheren van beeldmateriaal en de vectors van Illustrator voor iconen en illustraties.” Als mediaspecialist praat Ruurd op alle vlakken mee. “Nu vooral op het gebied van packaging, maar voor een animatie of bedrijfsfilm draai ik m’n hand ook niet om.” Je hoort het: ook Premiere en After Effects behoren tot de gereedschappen waarover onze Master of Tools beschikt. 

Don’t be an asshole

De titel squadleader doet misschien enige vorm van hiërarchie vermoeden, maar daar moet Ruurd niets van weten. “Ik sta niet boven of onder je, we zijn gelijkwaardig. We delen immers dezelfde passie.” Zijn ambitie om een gezonde en gezellige groep neer te zetten, jaagt hij vooral na door zichzelf te zijn. “Een goede sfeer heeft altijd prioriteit. Daar wil ik zelf maximaal aan bijdragen en anderen in meekrijgen.” Maar dat zit wel goed: “We hebben een club die coole dingen wil maken.” 

Sfeer als hoeksteen

Sfeer staat bij Ruurd dus altijd voorop. “Ik geniet ervan als mensen lekker in hun vel zitten, dat geeft mij ook weer energie.” Niet alleen door werk met elkaar te delen, maar ook interesses en persoonlijke verhalen of door attent te zijn. “Een presentje, kaartje of iets voor iemand die jarig is of goed werk geleverd heeft. Als je daar alert op bent, zijn het gratis punten.” En eigenlijk is die houding ook niet zo gek: “Sommige collega’s zie je vaker dan je vrouw. Je deelt lief en leed met elkaar.” Wat dat betreft is het niet alleen de waardering van tevreden klanten, maar vooral collega’s die Ruurd goed doet. “Laatst vroeg Esther, een van onze art directors, aan packaging-collega Onne Frits en mij of het mogelijk was 3D-modellen te maken van de verpakkingen van Oliehoorn. ‘Tuurlijk!’ zeiden we. Het werd wat later dan 17.00, maar met resultaat.” Een paar dagen later lag er een bierpakket op de mat. “Voor mij zegt dat alles.”

Of Ruurd naast de drukte bij Junction nog tijd overhoudt voor zichzelf? Gelukkig wel. En hij weet ook precies hoe en waar hij die tijd het liefst doorbrengt. Met zijn vrouw Berber en drie kinderen óf in z’n zelfgemaakte schuur om met zijn verzameling Makita-gereedschap, hout en lijm de mooiste dingen te fabriceren. Die schuur is Ruurd z’n persoonlijke domein, daar is hij zijn eigen klant. Vaak bouwt hij de mooiste meubels met een van zijn kinderen als assistent. “Het is een enorme uitlaatklep. Zonder deadline. Compromisloos. En zonder regels. Gewoon dingen maken.” Hoewel menig Juncie, dorpsgenoot of familielid zijn talent graag zou inhuren, is dat iets waar Ruurd vriendelijk voor bedankt: “Juist zonder regels en zonder opdracht kan ik daarin ontspannen en voel ik ultieme vrijheid.”