fbpx

Wim: al bijna 30 jaar hooked!

Juncies komen in alle soorten en maten. Maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben ieder een eigen specialisme. We stellen ze graag aan je voor! 

Ha Wim! Met haast 30 jaar op de teller, ben je by far de langstzittende Juncie van het team. Hoe voelt dat?

Trots! Ik ben vooral heel trots en dankbaar dat ik al zo lang mee mag doen. Ik ben er bij iedere verandering en ontwikkeling geweest. Dat is niet niks. Je moet je voorstellen: toen ik begon, waren er nauwelijks nog computers. Nu zeggen we ‘digital first, not digital only’. Maar toen was het ‘analoog only’. Reclame maken was echt nog een ambacht. Ik ben trouwens maar wat blij met de digitale mogelijkheden van vandaag, hoor. Maakt ons werk toch een stuk makkelijker!

Junction op z’n ‘analoog’. Dat waren nog ‘ns tijden, hè. Hoe ben je bij ons terechtgekomen?

Heb je even, haha? Na de kunstacademie rolde ik al snel de reclamewereld in waar ik aan de slag ging als grafisch vormgever. Na een aantal verschillende baantjes, kwam ik vlak na mijn dertigste bij Vos & Libert terecht, de voorganger van Junction. Ik was jong, zat vol ambitie en was ook nog wel een beetje zoekende. Daarom besloot ik na enige tijd mijn biezen te pakken. Ik heb een tijdje gefreelancet en veel gereisd voordat ik weer terugkeerde naar Vos & Libert. Samen met een aantal collega’s heb ik hier de dtp-service opgezet. Deze service hield in dat we pakketten ontwikkelden voor langdurige samenwerkingen. Dat moet in 1999 zijn geweest. Hierna heb ik nog even gefreelanced, voordat ik me in 2014 echt bij Junction ‘settelde’.

Vertel eens, wat houdt jouw rol precies in?

Ik ben packaging engineer. Dat betekent dat ik, samen met mijn collega-engineers, verpakkingen maak voor met name de farmaceutische industrie. Het doosje waar je antibioticakuur in zit, bijvoorbeeld. Je kunt je vast voorstellen dat het maken van zo’n verpakking en de bijsluiter extreem precies werk is. Je zou immers maar een fout in de dosering maken. Daarom is opperste concentratie en zorgvuldigheid van levensbelang. Soms zelfs letterlijk.

Da’s wel wat anders dan een mooi logo of een huisstijl ontwerpen.

Zeker! Soms krijg ik weleens de vraag of het niet saai is. Maar ik vind dat priegelwerk juist mooi. Soms maken we een design voor een verpakking ‘from scratch’, maar we gieten ook bestaande ontwerpen in een verpakking voor een ander taal. Van Spaans en Chinees tot Kazachstaans en Vietnamees – alle nationaliteiten komen voorbij. Ik vind taal echt fascinerend. Niet alleen de inhoud van woorden, maar vooral ook de vormen van woorden. Thais bestaat bijvoorbeeld uit allerlei specifieke tekens. Elk teken betekent iets. Dat is toch bijzonder? En ben ik een tijd met het Arabische schrift bezig geweest, dan lees ik een Nederlandse tekst plots ook van rechts naar links.

Na zoveel jaren móeten we de vraag wel stellen: wat is er zo leuk aan Junction?

Dat is makkelijk: de dynamiek binnen Junction. Er werken zoveel verschillende, jonge mensen. Er is altijd beweging, altijd leven, altijd een bepaalde flow van energie. Dat vind ik prachtig. En natuurlijk alle personeelsfeestjes en kerstvieringen. Die zijn altijd een succes!

Wie iedere dag zulk precies werk doet, heeft ook een uitlaatklep nodig. Waar haal jij je energie vandaan?

Ik ben echt een fervent wandelaar. Soms wel twintig of dertig kilometer per dag. Naar Franeker, Sneek of Dokkum, bijvoorbeeld. Haal ik daar een pizzaatje en dan ga ik met de trein of bus weer terug. Ook houd ik heel erg van lezen en filosoferen. Ik probeer de wereld elke dag een beetje beter te begrijpen. Waar komen we vandaan en waar gaan we heen? Vroeger reisde ik de hele wereld over, maar dat hoeft van mij niet meer zo. Ik leef een beetje een kluizenaarsbestaan. En dat vind ik juist heerlijk. In mijn eentje kan mijn fantasie ongestoord de vrije loop gaan. Daar geniet ik van!