fbpx

Ook een eigentijdse website?

Wij helpen je graag!

Neem contact op

WKNDS: een brutalisme case study

Marrit over brutalisme in webdesign

De internetwereld is altijd in beweging. De websites van jaren geleden lijken in de verste verte niet meer op de websites die we tegenwoordig zien. Logisch, want er zijn in de loop der jaren een heleboel trends voorbijgekomen: ‘less is more’, asymmetrisch en bijvoorbeeld het gebruik van animaties.

Al past niet elke trend bij elk type organisatie, als de mogelijkheid zich voordoet grijp ik als webdesigner graag mijn kans om me in een nieuwe stijl te verdiepen. Een stijl die al lang op mijn lijstje stond is het brutalisme. In de site voor het nieuwe restaurantconcept WKNDS vond ik de mogelijkheid om het toe te passen. Eerst neem ik jullie mee in de essentie van deze stijl.

Wat is brutalisme?

Het brutalisme komt van oorsprong uit de architectuur. Daar is het een bouwstijl die draait om efficiëntie, met blokachtige herhalende vormen zonder poespas. Door sommige mensen worden de gebouwen in deze stijl – iets minder liefkozend – blokkendozen of betonblokken genoemd. Er is bijna geen schuine lijn in te vinden. De gebouwen hebben daardoor een krachtige uitstraling en zijn erg bepalend voor de omgeving.

In het webdesign werkt het brutalisme ongeveer hetzelfde. De uitstraling is grof en ruw. Verder wordt gebruikt gemaakt van grote vlakken en grote typografie. Behoorlijk ‘brutaal’ dus, met een knipoog naar het minimalisme. Ik kwam het brutalisme de afgelopen tijd onder andere tegen bij modemerk Balenciaga, die de stijl tot in het extreme doorvoert. Bij Life at Home van Ikea Zwitserland, die het gebruikt voor een tweedeling in de site. En bij Studio Job, die het compleet op z’n Studio Job’s doet… Absoluut het scrollen waard!

Toepassing

Voor restaurantconcept WKNDS mocht ik aan de slag met het brutalisme. Ik koos voor een grote vlakverdeling, het blokachtige architectonische lijnenspel. Op de nieuwe site van WKNDS maken we veel gebruik van zwart-wit en grote typografie. Hierdoor ontstaat er een mooi contrast met de fotografie. Zo gaat de site spreken!

Als je het doet, moet je het goed doen, vind ik. Het brutalisme is daarom in alle aspecten van de site doorgevoerd, zelfs de opmaak van het reserveringsformulier. Al met al heeft de website dankzij de toepassing van het brutalisme een moderne stijl gekregen, die goed past bij het nieuwe restaurant.

Dark-light mode

Een mooie functionaliteit in dit ontwerp is de dark-light mode, waarmee je de site met één druk op de knop zwart of wit maakt. Wanneer iemand de website bezoekt wordt gekeken of de bezoeker zijn apparaat heeft ingesteld in een dark of light modus. Aan de hand hiervan verandert de dominantie kleur van de pagina naar zwart of wit. Wanneer er geen voorkeur is ingesteld door de gebruiker wordt er gekeken naar het moment van de dag. Bezoek je de website in de avond of nacht? Dan zal de ‘dark-mode’ automatisch worden ingeschakeld. Kijkt een stuk prettiger!

Webdesign op maat

Ben jij zelf op zoek naar een nieuwe website? Mijn collega’s en ik hebben een heleboel ideeën. Neem gerust contact op als je benieuwd bent naar wat er nog meer op mijn lijstje staat!