fbpx

Loading Loskade: wonen in de toekomst

Het is alsof je een alledaags wandelingetje door een doodgewone nieuwbouwwijk maakt. Maar niets is minder waar. Want over iedere steen, iedere dakpan, ieder kozijn en iedere bloembak is nagedacht. Op het Groninger Suikerunieterrein staat het living lab van Fijn Wonen, de snel opgroeiende dochter van Van Wijnen. Een grote ‘onderzoeksruimte’ waar Fijn Wonen de meest uiteeenlopende duurzame innovaties en revolutionaire oplossingen rond wonen, mobiliteit, energie en materialen bedenkt. Of wij voor hen een flink aantal creatieve, digitale oplossingen wilden bedenken? Yes! 

Bouwen aan de toekomst

Het begon allemaal in 2011, toen de financiële crisis flink om zich heen maaide. “Dan kun je twee dingen doen”, zei Hilbrand Katsma, directeur van Van Wijnen Noord en Oost: “leven of overleven.” Die keuze was snel gemaakt. Maar ‘leven’, hoe doe je dat? Door in ieder geval de traditionele rol van aannemer los te laten, de regels even te vergeten en volop in te zetten op ontwikkeling en verandering. Door verder te kijken dan vandaag en morgen. Want als we zo doorgaan, zou ‘t best nog wel eens spannend kunnen worden met de wereld om ons heen. “Onze generatie mag dan de veroorzaker zijn, wij zijn tegelijk de laatste generatie die er gelukkig nog wat aan kan doen. Die de toekomst kan veranderen.”

Samen ‘on tour’

Tja, de toekomst veranderen. Dat is nogal wat. Met een kleine maquette en een aantal wiebelige ideeën gingen we van start. “Laten we eerst maar eens nadenken wat we gaan doen en hoe we dat dan gaan doen”, besloot een wijze Juncie. Tijdens een brainpowersessie werd het concept geboren: ‘Loading Loskade.’ Een concept dat wij uit mochten ‘bouwen’ tot een waar begrip. Onder meer door een te gekke website te lanceren met een aaneenschakeling van mogelijkheden, waaronder één hele bijzondere: ‘onze’ Loskade-tour. Je ontgrendelt de tour door een QR-code met je telefoon te scannen. Vervolgens word je mee op reis genomen langs alles wat de Loskade te bieden heeft. Niet gek toch? En minstens zo belangrijk: Loading Loskade is hartstikke live!

Tijdens de Loskade-tour word je mee op reis genomen langs alles wat de Loskade te bieden heeft.
Je ontgrendelt de tour door een QR-code met je telefoon te scannen.

Van start-up naar scale-up

De maquette groeide uit tot de meest futuristische woonwijk van Nederland. Een stukje toekomst, gebouwd op een belangrijk stukje geschiedenis van Groningen. En het bleef niet bij die ene woonwijk. De Loskade vormt het decor voor Fijn Wonen, dat met hun betaalbare, comfortabele, toekomstbestendige en bovenal duurzame woningen flink timmert aan een leefklimaat waar mensen nu én in de toekomst onbezorgd kunnen leven. Die futuristische woonwijk van Fijn vind je inmiddels ook in Assen, Heerhugowaard, Gorredijk, Marknesse, Veendam, Ens en op nog veel meer plekken. Zoals Fijn Wonen creativiteit en technologie samenbrengt op De Loskade, zo mochten wij dat doen voor hen. Samen bouwden we aan de toekomst. Op het kruispunt waar media, technologie en creativiteit samenkomen. En we blijven bouwen! 

Bekijk de website van Loading Loskade.