fbpx

Maken om te raken

Voor de muzikanten onder ons is het raken van de juiste noot misschien eenvoudig. Maar toen ik als negenjarig meisje voor het eerst achter de zwarte glanzende vleugel van mijn opa kroop, leek het compleet onhaalbaar. “Ik wil dit kunnen zoals jij, opa”, jammerde ik. Hij speelde – zoals het toen leek – de meest bijzondere akkoorden, de mooiste liedjes. Al mijn verzoekjes speelde hij moeiteloos, mét gevoel. Dat wilde ik ook. Nu, zo’n veertien jaren later en ongeveer 320 pianolessen verder, kan ik tegen mijn negenjarige zelf zeggen dat als je echt iets wil, je daar kunt komen.

Aangeslagen is niet altijd raak

De inzichten die ik kreeg door ergens voor te gaan, bleken de puzzelstukjes te zijn voor heel veel meer in het leven. Op het station in Zwolle, Groningen, Amsterdam, Leeuwarden en zelfs in Parijs hoorde ik regelmatig mensen pingelen. Jong, oud, onervaren, ervaren. Allemaal wisten ze de toetsen te raken, maar brachten ze het écht over? Het belangrijkste zit ‘m in de vertaalslag van bladmuziek naar uitvoering. Met de juiste aanslag, timing en gevoel blijven mensen luisteren en zorgt het voor verbinding. Eigenlijk gaat het niet om het kunnen spelen van de juiste noten. Nee, daar begint het slechts mee.

Combineren, bereiken, verbinden

En laat het daar nou bij Junction ook om gaan. Niet per se om de muziek zelf, maar wel om het belangrijkste waar het bij muziek om draait: mensen raken. Met de juiste combinaties, tussen tekst en beeld bijvoorbeeld, de boodschap goed overbrengen.

Als negenjarig meisje had ik vast niet verwacht dat ik piano steeds vaker in zou ruilen voor een kladblokje met pen, mijn camera of toch mijn laptop. Toch doe ik wat ik toen al graag deed: maken om te raken! Dat wilde ik en dat wil ik nog steeds. Gelukkig waren Junction en ik het daarover eens en kwamen we samen tot een akkoord. Tijd om een album vol te schrijven als copywriter & contentmarketeer. Klinkt goed toch? Let’s go!

Slotakkoord

Mensen raken, met een juiste noot achter die zwarte glanzende vleugel of met een treffende slogan, zo’n woordgrap waar zelfs een boer met kiespijn van gaat lachen of misschien wel door die ‘wijze’ aanwijzingen de juiste kant op? Ik ben er klaar voor, in C-majeur, pianotoets of toetsenbord. Kom maar door!