fbpx

Pas op! Loslopende professionals

Binnen het nieuwe Junction worden inmiddels dagelijks koppen uit verschillende disciplines bij elkaar gestoken. ‘Heads together, hands together’, noemen we dat. In onze blogs laten we graag zien wat er zich in die koppen afspeelt. Onze spiksplinternieuwe Chief Happy Work, Teun Omlo, trapt af met een verhaal dat zijn functietitel eer aandoet.

Afgelopen week werd het toedienen van elektroshock binnen trainingen aan de spreekwoordelijke banden gelegd. Trainingen voor honden, trouwens. Weten die honden alles van, hoe het is om aan banden te liggen. Stroombanden welteverstaan. De aanleiding van het verbod? Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat het gebruik van een stroomband ‘een ernstige inbreuk is op het welzijn van het dier’. Dank voor dit verpletterende inzicht, wetenschap!

Bij mij rees meteen de vraag: wat zouden de resultaten van die trainingen geweest zijn? Je kunt een beest toch prima wat (af)leren zonder optater? Vol vertrouwen in de wereld ging ik ervan uit dat de enige mensen die met zo’n halsband mogen werken, echte vakmannen en -vrouwen zouden zijn. Mensen die precies weten wat ze doen en er heel ethisch mee kunnen omgaan. Koude kermis: elke willekeurige ‘dierenvriend’ die zijn hond iets wil (af)leren, kan voor nog geen drie tientjes zo’n ding op de kop tikken bij die website met dat mannetje met dat blauwe pak en die dikke buik. Shocking?

We zijn het helaas gewend. Dagelijks liggen talloze mensen ook aan banden, kijk maar eens op een gemiddelde werkvloer. Professionals geketend aan een overtolligheid van onnodige regels en procedures of aan de controle- en beheersdrift van een manager of collega (die vaak helemaal niet zoveel controle heeft). Vaak onder de noemer: ‘anders weten we helemaal niet wat er gebeurt.’

Mensen gaan door méér controle niet harder of beter werken. Initiatiefrijk wordt risicoloos, willen wordt moeten en vooruitgang wordt stilstand. Sterker nog, als de wetenschap hier de tanden in zou zetten, zou waarschijnlijk al snel blijken dat dit een ernstige inbreuk is op het welzijn van de professional…

Weg die kettingen, die halssnoeren, die stroombanden. Maak inspirerende, slimme afspraken. Heb vertrouwen op het feit dat professionals zich verantwoordelijk voelen en hun werk goed willen doen. Geef ze de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun werk aan willen pakken en geef ze de ruimte om trots te zijn op hun eigen proces en prestatie.  

Ik weet trouwens niet of vertrouwen, vrijheid en ruimte de sleutels zijn bij het trainen van honden. Ik weet wel dat ik nog nooit een hond een pootje heb zien geven omdat hij anders een stroomstoot krijgt.